SITE SLOGAN

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Alkotóház

 

 

A Déryé Kulturális Központ alkotóközösségei közül legnagyobb múltra a kézimunka szakkör tekint vissza. A Művelődési ház átadását követően 1962-ben elsőként alakult meg, Szolnoki Istvánné helybeli pedagógus vezetésével 35-40 fős létszámmal. Kezdetben horgolással, kötéssel, subázással, batikolással foglalkoztak.

 

1972-től népi díszítő művészettel kezdett ismerkedni a tagság. Készültek: buzsáki, kalocsai, békési, matyó, palóc, rábaközi, sióagárdi, mezőségi hímzések. Kedvelt hímzésük volt az apátfalvi fehér hímzés. A kézimunkákból rendszeresen kiállítást rendezetek. A legszebb munkáikat szakmai zsűri bírálta és díjazta. Három évben országos kiállításra, egy alkalommal külföldre, az akkori Szovjetunióba is kerültek a hímzésekből. A szakkör sikereit számos oklevél és a szakkör vezető kitüntetése is jelzi.

 

Páréves átmeneti időszakot követően, a 90-es évek közepén az akkori tagok Szvobodánné Piacsek Ilona irányításával megtanulhatták a szövés, csipkeverés és a horgolások kevésbé ismert fajtáit.

 

Ezeken az alapokon 2000-ben szerveződött a mostani ALKOTÓHÁZ mely, 2001-ben az Önkormányzat segítségével önálló épületbe költözött.

 

Azóta töretlenül heti rendszerességgel (kedden és szombaton) tartják a különböző foglalkozásokat. Mostanra állandó tagság alakult ki a gyerekekből, és a felnőttekből. A legtöbb érdeklődőt az agyagozás, a szövés, az üvegfestés, valamint a gyékényszövés vonz, de állandóan szélesítik a foglalkozások körét. A hagyományos kismesterségek mellett modernebb ágazatok is helyet kapnak, így az utóbbi időben megismerkedhettek az érdeklődők a tiffany készítéssel is. Munkáikat a helyi kiállítások mellett a szegedi Kézműves kamara által szervezett kiállításokon, a Csongrád megyei Közművelődési Tanácsadó Központ által szervezett zsűrizéseken, valamint más megyén belüli illetve kívüli bemutatókon csodálhatták már meg.

 

Az Alkotóház udvarán lévő foglalkoztató és a kemence szintén az elmúlt évek eredménye. Óriási népszerűségnek örvend. Nem múlik el úgy hónap, hogy ne sülne benne valamilyen kalács vagy sütemény rendezvényeink vendégeinek örömére.

 

Az Alkotóház szoros kapcsolatot tart fenn több környékbeli iskolával, szervezettel is. Így a mórahalmi kistérségi irodán keresztül már több külföldi csoportot is vendégül láttak.

 

Az egyik legnagyobb esemény volt az Alkotóház életében az Aradi EXPO-n való részvétel 2006-ban és 2007-ben, hiszen itt nemzetközi viszonylatban is megismerhették az alkotóház és tagjainak a munkáit.

 

A sok-sok munkának az évek során meglett az eredménye is, többek között elnyerték a Vándorlegény és a Kézműves remek díjakat, több alkotójuknak van zsűrizett alkotása is.

 

Fogadtak Magyarország számos részéről csoportot és határainkon túlról érkező vendégeket is. Rendeztek megszámlálhatatlan kiállítást más településen „Tájoltató” címmel. Sok-sok programon vettek részt a Déryné Kulturális Központ szervezésében Rendeztek már foglalkozást sérült gyerekeknek is. Mára hagyománnyá vált a lucanapi játszóházuk, a lecsófőző versenyük. Egy évben két-három családi nap keretében különböző programot biztosítanak kicsiknek és nagyoknak.

 

Az Alkotóház munkáját és sikereit nagyban köszönheti az elmúlt 10 évben elnyert számos kisebb és nagyobb anyagi segítséget nyújtó pályázatnak. Ezek segítségével bővült az eszközpark (pl: új égetőkemence és korongozók) Ezekből tudtak és tudnak kellékeket vásárolni, valamint így juthattak sok esetben a munkájukhoz szükséges anyagokhoz is.

 

Mit is jelent Üllésnek az alkotóház megléte? Talán ezt néhány szóban nem is lehet a teljesség igényével elmondani…

 

Sokat köszönhetünk a lelkes alkotógárdának, akik nagyban hozzájárulnak településünk Üllés hírnevének öregbítéséhez, mind országhatáron belül, mind pedig azon kívül is. Hozzájárulnak helyi értékeink, emlékeink, hagyományaink fennmaradásához valamint továbbadják kincsüket, a tudásukat gyerekeinknek és fiataljainknak.

 

KÖSZÖNJÜK!!!!